Przepis na muszle nadziewane warzywami

Przygotowujecie obiad? Szukacie pomysłu na coś smacznego i oryginalnego? Koniecznie sprawdźcie przepis na muszle nadziewane warzywami. Wyglądają efektownie, a do tego są smaczne i zdrowe.

Makaronowe muszle nadziewane warzywami

Składniki:
14 muszli makaronowych (conchiglioni)
1 papryka żółta
1 nieduża cukinia
1 cebula
100 g ulubionej nietłustej kiełbasy
200 g sera mozzarella
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżka oliwy z oliwek + 3 do skropienia dania
1 łyżka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
8 pomidorków koktajlowych

Składniki na sos pomidorowy:
1 puszka pomidorów
1/2 szklanki passaty pomidorowej
1 łyżeczka ziół prowansalskich
sól, pieprz do smaku
1 łyżka oliwy z oliwek

Przygotowanie:

1. Makaron muszle ugotować all dente w lekko osolonej wodzie, odcedzić.
2.Przygotować farsz: cebulę pokroić w kostkę, zeszklić na oliwie, dodać pokrojoną kiełbasę, przyrumienić i odłożyć na talerz. Na reszcie tłuszczu usmażyć pokrojoną w kostkę cukinię i żółtą paprykę. Dodać zioła prowansalskie, passatę pomidorową, odłożoną cebulę z kiełbasą i wymieszać.
3.Piekarnik nagrzać do 200 stopni.
4.Przygotować sos pomidorowy: na patelnię wyłożyć pomidory z puszki, passatę pomidorową doprawić solą, pieprzem, ziołami i oliwą. Gotować przez około 12 minut, aż woda odparuje. Sos wyłożyć na naczynie żaroodporne. Każdą makaronową muszlę nafaszerować łyżką warzywno-mięsnego farszu i układać w sosie pomidorowym jedną obok drugiej. 5.Posypać z wierzchu startym na tarce serem, skropić 3 łyżkami oliwy extra vergine i udekorować przekrojonymi pomidorami koktajlowymi.
6.Piec około 25 – 30 minut.

Dekoria-muszle-nadziewane-danie

Smacznego!

Brak komentarzy

Zostaw Komentarz

Administratorem Państwa danych osobowych przetwarzanych w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa wiadomość jest Franc-Textil Sp. z o.o. z siedzibą w: ul. Przemysłowa 10, 58-130 Żarów. Informacje dotyczące przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa wiadomość znajdą Państwo w Polityce prywatności.