Jak powinno wyglądać prawidłowe ułożenie sztućców na stole? Czy podawać gościom serwetki? Jaki obrus wybrać? Nakrywanie do stołu to spore wyzwanie, ale jeśli nauczysz się podstaw tej sztuki, z pewnością uda Ci się pozytywnie zaskoczyć najbliższą rodzinę i gości. Nasze ekspertki przygotowały dla Ciebie krótki poradnik o tym, jak nakrywać stół do codziennego obiadu lub wyjątkowej uroczystości.
Z tekstu dowiesz się:
- jak powinno wyglądać efektowne i poprawne nakrycie stołu na co dzień i na szczególne okazje,
- o czym warto pamiętać podczas nakrywania do stołu,
- jak wybrać dekoracje stołu i jego okolicy.
Twój stół do jadalni będzie prezentował się najlepiej, jeśli zadbasz o jego odpowiednie nakrycie. Nieważne, czy podajesz zwykły obiad, czy wykwintne danie przygotowane na specjalną okazję – zaskocz wszystkich starannie przemyślaną dekoracją, dzięki której wszystko od razu będzie smakować jeszcze lepiej!
Podstawowe nakrycie stołu na co dzień i na szczególną okazję
Nasza pierwsza rada – planuj z głową! Nakrycie stołu na obiad z rodziną będzie wyglądało inaczej niż wykwintna kolacja z inwestorem, z którym masz nadzieję dobić targu. Do codziennej aranżacji stołu podchodź z pomysłem, ale i z dystansem. Dobrym sposobem będzie na przykład inspirowanie się obecną porą roku. Nie przesadzaj z dekoracjami, aby domownicy nie poczuli się skrępowani. Z kolei na wyjątkowe okazje warto zadbać o zdecydowanie więcej – eleganckie świeczniki i biały obrus są mile widziane!
Nakrycie stołu – podstawowe zasady, o których warto pamiętać
Zastanawiasz się, czym nakryć stół, aby prezentował się naprawdę dobrze? Obrus stanowi podstawę całej dekoracji, więc powinien być dobrany kolorystycznie do aranżacji wnętrza (albo być w neutralnym kolorze), czysty i dokładnie uprasowany. Pamiętaj o wyborze odpowiedniego rozmiaru – materiał powinien zwisać przynajmniej 20 centymetrów z każdej strony stołu.
Pamiętaj też o tym, by na blacie nie zabrakło serwetek. Posłużą one zarówno do celów dekoracyjnych, jak i higienicznych. Jeśli chodzi ułożenie sztućców i serwetek na stole, myśl przede wszystkim o tym, w jakiej kolejności będą one używane podczas posiłku. Z lewej strony talerza połóż widelec, z prawej nóż (skierowany ostrzem w lewą stronę) oraz łyżkę. Za talerzem ułóż sztućce do deserów. Serwetka powinna się znajdować obok talerza – unikaj stawiania wspólnego serwetnika na środku stołu, ponieważ osoby siedzące na brzegach mogą mieć kłopot z sięganiem.
Nakrywanie do stołu – dekoracje i dodatki
Na koniec planowania pomyśl o dodatkach, które zadbają o przytulną atmosferę w pomieszczeniu. Mogą to być kwiaty, świece lub ozdobne naczynia wypełnione np. kolorowymi kamyczkami.
Aby rodzina i znajomi czuli się u Ciebie swobodnie, zadbaj także o wygodne siedziska na krzesła i poduszki, które wprowadzą domowy klimat. Jeżeli zapraszasz sporo osób i brakuje Ci jednakowych krzeseł, dobrym pomysłem będzie skorzystanie z sukienek, w które ubierzesz swoje meble.
Nakrywanie do stołu może być naprawdę przyjemne! Teraz, kiedy znasz już podstawowe zasady, koniecznie wprowadź je w życie – nawet bez czekania na większą okazję. Zrób przyjemność sobie i swoim bliskim.
Brak komentarzy
Administratorem Państwa danych osobowych przetwarzanych w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa wiadomość jest Franc-Textil Sp. z o.o. z siedzibą w: ul. Przemysłowa 10, 58-130 Żarów. Informacje dotyczące przetwarzania przez nas Państwa danych osobowych w celu udzielenia odpowiedzi na Państwa wiadomość znajdą Państwo w Polityce prywatności.